2018-12-13

Örebro fjäderfäförening samlades på Närkesberg
– Gulefärgen uppe för diskussion

I Närke med omnejd finns. en av de alltjämt aktiva regionföreningarna inom Svenska Ägg. På senaste mötet deltog verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius och bland diskussionspunkterna fanns gulefärgen.

Ett par gånger om året träffas Örebros fjäderfäförening under olika teman. Den här gången var det Carina och Jocke på Närkesberg som stod som värd för hönsföretagarna i regionen och till mötet hade verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius bjudits in. Gruppen samlades i en möteslokal på Närkesberg. Här har en och annan politiker, konsument och skolelev fått lära sig hur höns föds upp och ägg produceras. Från lokalen finns nämligen möjlighet att se in i stallet och studera hönsen, utan att störa dem eller utsätta dem för smittorisker. Även den mest skeptiske besökaren brukar lämna gården övertygad om att de svenska hönsen har det bra.

Att arbeta tillsammans
Verksamhetsledare Marie Lönneskog beskrev vad som är på gång inom Svenska Ägg och passade på att fråga Örebrogruppen varför de är medlemmar i Svenska Ägg, vilka önskemål de har om framtida projekt och rådgivning. Att branschorganisationen behövs stod klart. Tillsammans är man starkare i kontakt med myndigheter och tillsammans kan man i betydligt högre grad lyfta fram det svenska ägget i marknadsföring och information till konsumenter, restaurang och storhushåll.

Gulefärgsproblem
Till mötet hade de flesta producenter med sig egna ägg. Målet var att jämföra äggens gulefärg eftersom det under hösten har varit problem med för svag gula på grund av fodret. Beskedet var att leverantören har försökt att råda bot på orsaken och att jämföra gulorna var ett sätt att undersöka hur resultatet.  

Att kollegor i branschen träffas lokalt är bra på flera sätt. Att träffas för erfarenhetsutbyte, som i ägguleexemplet, stärker företagandet och gemenskapen. Och att få brista ut i ett och annat skratt tillsammans ger ny energi att åka hem och ta tag i arbetet igen.

Marie Lönneskog Hogstadius
Publicerat i Fjäderfä nr 10-2018. I en artikel i samma tidning diskuteras gulefärgen ytterligare. Samtliga artiklar finns även på denna hemsida.


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.