2018-12-13

Lantmännen jobbar med gulefärgen ...
På väg tillbaka till rätt färg med kvalitet på paprika och tagetes

Frågan om gulefärgen i äggulan togs upp på Örebromötet (se sidan till vänster) och vi diskuterar här detta.

Enligt en branschöverenskommelse är minst 8 på Rocheskalan det som gäller i Sverige när det gäller gulans färg, vilket är lägre än vad man ligger på i många andra länder. För specialsortiment, som Guldgula, gäller dock ibland en högre nivå (cirka 12).

Ej syntetiskt
Som bekant använder svensk äggproduktion inte syntetiska gulefärger, något som man gör på andra håll.
En av orsakerna till att gulefärgen under en tid har varit svag (under 8), i foder från Lantmännen, är att antioxidanten etoxiqin inte längre kan användas i premixen och utan det, och syntetiska färgämnen, så bygger den svenska “färgsättningen” istället på  ingående råvaror som framför allt paprikapulver och tagetesextrakt. Man kan också få en begränsad färgpåverkan ur andra råvaror som till exempel majs, lucern och morötter. Algmjöl med innehåll av karotenoiderna zeaxantin och lutin har också använts i viss utsträckning men bland annat hög kostnad har gjort att användningen av detta i dag är begränsad.

Till detta kan läggas att även utegång med bete som bekant påverkar ägget och gulefärgen. Att olika raser och hybrider av gallus gallus också ger olika färgnyanser på ägget, känner du som läser denna tidning till.
I fodret till svensk värphönsäggproduktion är det således råvarorna tagetes (som ger gult) och paprikan (som ger rött/orange) i äggulan och dessa färger måste balanseras i tillverkningen.

Rätt xantofyllnivå
Pigmentnivån mäts i xantofyll och det är denna som har legat för lågt när Lantmännen har blandat fabrikspremixer i sin fabrik i Kimstad. Vid pressläggning av denna tidning säger Hasse Weilefors på Lantmännen att man ser en bättre stabilitet och jämnhet på erforderlig xantofyllnivå.
– Vi är alltså uppe på som lägst 8 på Rocherskalan och vi gör alltid en analys av premixen före leverans till våra foderfabriker och just nu ser det bra ut, säger han.

Sven Secher
Fotnot

I fabrikspremixer blandas nödvändiga mikronäringsämnen och för värphöns således också paprikapulver och tagetesextrakt för gulefärgen. Lantmännens premixfabrik i Kimstad är landets största fabrik för foderpremixer. Lantmän-nens fjäderfäfoder tillverkas för ägg på följande fabriker: Klintehamn, Holmsund, Västerås, Lidköping, Falkenberg och Åhus. För kyckling (matfågel) sker Lantmännens tillverkningen i Lidköping och Falkenberg.


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.